Tietojen palautus

 

Hyviä neuvoja tietojen kadottua

Älä tee mitään, mistä et ole täysin varma tai mikä voi aiheuttaa lisää vahinkoa.

Varmista, että seuraat organisaationne tietojen pelastus- sekä tietoturvamääräyksiä ja että sinulla on valtuudet suunnittelemiisi tiedostojen palautustoimenpiteisiin.

Älä hätäänny
Hätätapauksissa pitäisi aina pysyä rauhallisena. Analysoi tilanne ja keskustele mahdollisista toimenpiteistä organisaationne päättäjien kanssa ennen kuin teet mitään peruuttamatonta. * Pysy rauhallisena, arvioi tiedon palautus tilanne!
Kytke laitteesta virta pois päältä
Tilanteeseen soveltuvat toimenpiteet riippuvat laite- ja ohjelmistokokoonpanosta. Lisäksi on erittäin tärkeä tietää, minkälaiseen lopputulokseen pyritään; onko kyseessä tiedostojen palautus vai sähköisen aineiston tutkinta. Ehkä kaikkein tärkeintä on tietää, mitä todellisuudessa on tapahtunut, onko tiedostot poistettu tarkoituksenmukaisesti, onko tallennusvälineessä fyysinen vika jne. Kaikissa tapauksissa virran kytkeminen pois päältä on järkevintä.

Esimerkiksi Ibasin käsittelemistä tietojen palautustoimeksiannoista yli 70%:ssa tietojen menetys johtuu tallennusvälineen fyysisestä viasta.

Tietokoneen ja sen myötä kiintolevyn käynnistäminen johtaa poikkeuksetta vakavampiin ongelmiin. Vaurioituneen kovalevyn pyörittäminen voi tehdä tiedostojen palauttamisen mahdottomaksi!

Älä käynnistä tietokonetta uudelleen

Jokainen, jolla on kokemusta Windows-käyttöjärjestelmästä, pyrkii todennäköisesti käynnistämään tietokoneen uudelleen. Älä yritä sitä monta kertaa, ellet todella tiedä mistä vika johtuu.

Sekä looginen että fyysinen vaurio voivat aktivoida käyttöjärjestelmän käynnistysprosessit (esim. chkdsk) virheiden korjaamiseksi. Tämä toiminto aiheuttaa todennäköisesti lisää vahinkoa, tiedostojen pelastaminen hankaloituu. Hajonneen kiintolevyn käynnistäminen voi aiheuttaa lisää vahinkoa!

Älä asenna uudelleen mitään ohjelmia

Jos asennat ohjelmistoja uudelleen tai palautat varmuuskopion, ylikirjoitat samalla alkuperäisiä tietojasi kiintolevyltä. Siitä voi aiheutua monia erilaisia vahinkoja tiedostoillesi sekä tiedostojärjestelmään. Usein tietoja ylikirjoittuu, eikä niitä sen jälkeen voida pelastaa täydellisinä. * Ethän kirjoita tai tallenna kiintolevylle mitään! Älä avaa kiintolevyä tai yritä korjata sitä itse Kovalevy on helposti särkyvä elektromekaaninen laite. Sitä voivat käsitellä ainoastaan ammattitaitoiset asiantuntijat, joilla on riittävä kokemus tallennusvälineistä sekä niiden käsittelyyn soveltuvat työkalut. Kiintolevyjen korjaaminen ei ole sama asia kuin tietojen palauttaminen. Korjausyrityksistä voi aiheutua lisää vahinkoa, jolloin tietojen palautusmahdollisuudet heikkenevät ja kustannukset kasvavat. * Anna asiantuntijoiden suorittaa korjaustyöt! Selvitä kokonaistilanne

Selvitä ainakin seuraavat asiat:

  • Mikä on menetettyjen tietojen arvo?
  • Mitkä ovat seuraukset jos tietoja ei saada palautettua?
  • Voidaanko tiedot palauttaa uudelleen kirjoittamalla tai kokoamalla?
  • Toimiiko varmuuskopio ja onko se ajan tasalla?
  • Onko tietojen takaisin saaminen ajallisesti kriittistä?

 

Lue myös: Varmuuskopiointi