Windows ei käynnisty

Miten toimia, kun Windows ei käynnisty

Kun yrität käynnistää tietokonetta ja Windows kieltäytyy käynnistymästä, mitä tehdä? "Windows ei käynnisty" on yleinen oire, jolla voi olla monia eri syitä, tässä hieman vianmääritystä:

Nykyiset Windows-versiot ovat parempia toipumaan tällaisista ongelmista. Siinä missä Windows XP saattoi pysähtyä tämänkaltaisessa tilanteessa, modernit Windows-versiot yrittävät automaattisesti suorittaa käynnistyskorjauksen.


Ensimmäiset toimenpiteet: Onko jotain muuttunut?

Muista miettiä äskettäisiä muutoksia - asensitko äskettäin uuden laiteohjaimen, liititkö uuden laitteiston tietokoneeseesi tai avasitko tietokoneen kotelon ja teit jotain? On mahdollista, että laiteohjain on viallinen, uusi laitteisto ei ole yhteensopiva tai että irrotit vahingossa jotain työskennellessäsi tietokoneesi sisällä.

Jos tietokone ei käynnisty lainkaan

Jos tietokone ei käynnisty lainkaan, varmista, että se on kytketty virtalähteeseen ja virtaliitin ei ole löysällä. Jos kyseessä on pöytäkone, varmista, että sen takana oleva virtakytkin - virtalähde - on asennossa "On". Jos se ei silti käynnisty lainkaan, on mahdollista, että irrotit virtajohdon tietokoneen sisällä. Jos et ole irrottanut mitään tietokoneen sisällä, on mahdollista, että virtalähde tai laturi on rikki. Tässä tapauksessa tulee virtalähde vaihtaa.

Muista tarkistaa tietokonenäyttö - jos tietokoneesi näyttää käynnistyvän, mutta näyttö pysyy mustana, varmista, että näyttö on kytketty päälle ja että kaapeli, joka yhdistää sen tietokoneen koteloon, on liitetty tiukasti molemmissa päissä.
Tietokone käynnistyy ja ilmoittaa, ettei käynnistettävää laitetta ole

Jos tietokoneesi käynnistyy, mutta saat mustan näytön, jossa lukee esimerkiksi "ei käynnistettävää laitetta" tai muu "levyvirhe" -viesti, tietokoneesi ei pysty käynnistymään kovalevyltä, jolla Windows on asennettuna. Mene tietokoneesi BIOS- tai UEFI-järjestelmänvalvojan asetusnäyttöön ja tarkista käynnistysjärjestysasetus varmista onko Windowsin käynnistysjärjestys asetettu oikein?

Kun tietokoneesi käynnistyy, se yrittää ensin käynnistää käyttöjärjestelmän määritetystä laitteistajärjestyksestä. Jos tämä järjestys on väärin tai jos käynnistettävä laite on viallinen, saatat saada virheilmoituksen "ei käynnistettävää laitetta". Tämän korjaamiseksi sinun tulee tarkistaa tietokoneesi BIOS- tai UEFI-asetukset.

Käynnistä tietokoneesi ja etsi näppäin tai näppäinyhdistelmä, joka avaa BIOS- tai UEFI-asetukset. Tavallisesti tämä näppäin on Delete, F2, F10 tai Esc. Jos et ole varma, tarkista tietokoneen valmistajan verkkosivusto tai käyttöoppaasta.

Kun olet päässyt BIOS- tai UEFI-asetuksiin, etsi "Boot" tai "Käynnistys" -osio. Täällä sinun pitäisi nähdä luettelo käynnistyslaitteista ja niiden järjestyksestä.

Varmista, että kovalevy, jolla Windows on asennettuna, on ensisijainen käynnistyslaite. Voit muuttaa käynnistysjärjestystä nuolinäppäimillä tai toimintopainikkeilla, jotka on ilmoitettu näytön alareunassa. Siirrä kovalevy käynnistysjärjestyksen yläpuolelle, jotta se käynnistyy ensin.

Tallenna tekemäsi muutokset BIOS- tai UEFI-asetuksiin ja käynnistä tietokone uudelleen. Nyt tietokoneesi pitäisi yrittää käynnistää Windows kovalevyltäsi.

Jos nämä toimenpiteet eivät auta, saatat joutua tarkistamaan kovalevyn tai asentamaan Windowsin uudelleen. Windows käynnistysongelmat voivat olla ärsyttäviä ja hankalia ratkaista. Tässä oli muutamia eri syitä, miksi tietokone ei käynnisty, ja annamme vinkkejä siitä, miten voit ratkaista ongelman. Ymmärrämme Windowsin käynnistysongelmien aiheuttaman turhautumisen ja haasteet, ja olemme täällä auttamassa. Muista aina tarkistaa kaikki kaapelit ja laitteet ennen kuin yrität mitään muuta ratkaisua. Jos ongelma ei ratkea, ota yhteyttä!

lämpötahnojen vaihto Windows ei käynnisty tietokoneen kokoaminen BIOS päivitys Laturi ei toimi Virtalähteen vaihto tietokoneeseen

 
Suomeksiin English

Ajankohtaista

Juhannuksen aukioloajat

20.6. olemme auki 10-16
21.-23.6. olemme suljettu

HYVÄÄ JUHANNUSTA!

 

Palvelut

Uutiset

19.06.2024