Tietokoneiden hävittäminen

Tietokoneet ovat nykyään välttämättömiä laitteita, mutta niiden elinkaari on usein lyhyt. Mitä tehdä, kun tietokone ei enää toimi tai on vanhentunut? Kerromme, miksi ja miten tietokoneet kannattaa kierrättää tai hävittää oikein.

Miksi kierrättää tietokoneet?

Tietokoneet sisältävät monia arvokkaita ja harvinaisia raaka-aineita, kuten kultaa, hopeaa, kuparia ja alumiinia. Nämä metallit voidaan kierrättää ja käyttää uudelleen uusien laitteiden valmistuksessa. Näin säästetään luonnonvaroja ja vähennetään kaivostoiminnan ympäristövaikutuksia. Kierrättäminen säästää myös energiaa, sillä uusien metallien tuottaminen vaatii paljon enemmän sähköä kuin kierrätettyjen metallien jalostaminen.

Tietokoneet sisältävät myös haitallisia aineita, kuten lyijyä, elohopeaa ja kadmiumia. Nämä aineet voivat aiheuttaa terveys- ja ympäristöongelmia, jos ne päätyvät kaatopaikalle tai luontoon. Siksi tietokoneet pitää hävittää asianmukaisesti, jotta ne eivät saastuta maaperää, vettä tai ilmaa.

Miten kierrättää tai hävittää tietokoneet?

Suomessa on olemassa useita vaihtoehtoja tietokoneiden kierrätykselle ja hävittämiselle. Tässä on muutamia vinkkejä:

  • Jos tietokone on vielä toimiva, mutta et enää tarvitse sitä, voit lahjoittaa sen hyväntekeväisyyteen, myydä sen eteenpäin tai antaa sen jollekin tutulle, joka voi hyödyntää sitä.
  • Jos tietokone on rikki tai vanhentunut, voit viedä sen maksutta johonkin SER-keräyspisteeseen, joka vastaanottaa sähkö- ja elektroniikkalaitteita. Näitä pisteitä on esimerkiksi kierrätysasemilla, jäteasemilla ja joissakin kaupoissa. Voit myös palauttaa vanhan tietokoneen kauppaan, jos ostat uuden tilalle.
  • Ennen kuin luovutat tietokoneen, muista huolehtia tietoturvasta. Poista kaikki henkilökohtaiset tiedostot, kuvat ja salasanat tietokoneelta. Voit tehdä tämän esimerkiksi tyhjentämällä roskakorin, palauttamalla tehdasasetukset tai käyttämällä erityistä tietojen tuhoamisohjelmaa.

Tietokoneiden kierrättäminen ja hävittäminen on tärkeää sekä ympäristön että talouden kannalta. Kierrättämällä säästämme luonnonvaroja ja energiaa, ja hävittämällä oikein ehkäisemme saasteita ja terveysriskejä!

Käytöstä poistettujen tietokoneiden hävittäminen on työlästä, varsinkin jos hävitettäviä laitteita on paljon ja koneista halutaan tyhjentää tiedot niin ettei niitä voi mitenkään saada esille. Me voimme auttaa. Vastaanotamme tai noudamme sopimuksen mukaan käytöstä poistettavat laitteet ja käsittelemme ne asianmukaisesti.

Lue myös: Tietoturvan asentaminen

 
Suomeksiin English