Millä kaapelilla näyttö tietokoneeseen

Näytön ja tietokoneen yhdistämiseen voit käyttää useita erilaisia kaapeleita, jotka riippuvat käytettävissä olevista liittimistä sekä tarvittavasta kuvan ja äänen laadusta. Yleisimpiä vaihtoehtoja ovat:

HDMI-kaapeli: HDMI on yleinen ja helppokäyttöinen vaihtoehto, joka tukee sekä kuvaa että ääntä samassa piuhassa. Useimmissa nykyaikaisissa näytöissä ja tietokoneissa on HDMI-liitännät.

DisplayPort-kaapeli: DisplayPort on toinen yleinen vaihtoehto, joka tarjoaa korkean resoluution ja äänenkuljetuksen samassa kaapelissa. Sitä käytetään usein nykyaikaisissa tietokoneissa ja monitoreissa.

USB-C -kaapeli: Jos tietokoneessasi on USB-C-liitäntä, voit käyttää sitä näytön liittämiseen, varsinkin jos näytössäsi on myös USB-C-tulo. USB-C tukee myös kuvan ja äänen siirtoa.

DVI-kaapeli: Vaikka DVI-liittimiä käytetään vähemmän nykyaikaisissa laitteissa, ne voivat olla edelleen käyttökelpoisia vanhemmissa näytöissä tai tietokoneissa, jotka tukevat tätä liitintä.

Valitse johto sen mukaan, minkä tyyppiset liitännät löytyvät näytöstäsi ja tietokoneestasi, sekä tarvittavan kuvan ja äänen laadun perusteella.

kaapelit-1

 

Miten nämä näyttöliittimet eroavat toisistaan?

Jos olet joskus sekoittanut VGA- ja DVI-liittimet tai olet hämmentynyt niiden käyttötarkoituksista, et ole yksin. Tässä oppaassa kerromme, miten eri liittimet toimivat ja mihin niitä käytetään, jotta voit valita oikean liittimen oikeaan tarpeeseen.

Ovatko näytöt ja tietokoneet yhteensopivia keskenään?

Ennen kuin valitset näyttöliittimen, tarkista, löytyykö näytöstäsi liitäntää, joka vastaa tietokoneesi näytönohjainta. On suositeltavaa, että näyttö tukee vähintään 1920x1080 Full HD -resoluutiota, mikä selviää näytön teknisistä tiedoista.

DisplayPort ja HDMI: Vertailu

DisplayPort ja HDMI ovat molemmat erinomaisia liitäntävaihtoehtoja, mutta niillä on omat vahvuutensa ja heikkoutensa, eikä toinen ole yleisesti parempi kuin toinen. Alla on vertailu näiden kahden välillä:

Resoluutio ja kuvataajuus:

DisplayPort: DisplayPort tukee korkeampia resoluutioita ja kuvataajuuksia verrattuna HDMI:hen. Esimerkiksi DisplayPort 1.4 ja uudemmat versiot mahdollistavat 8K-resoluution ja korkean kuvataajuuden.

HDMI: Uusimmat HDMI-standardit, kuten HDMI 2.1, tukevat myös korkeita resoluutioita ja kuvataajuuksia, mutta eivät välttämättä yhtä korkeita kuin DisplayPort.

Monitoreiden yhdistäminen:

DisplayPort: DisplayPort mahdollistaa useiden näyttöjen ketjuttamisen yhden liittimen kautta, mikä helpottaa useamman näytön asennusta.

HDMI: HDMI tukee myös usean näytön käyttöä, mutta sitä varten tarvitaan yleensä erillinen liitin jokaiselle näytölle.

Äänenkuljetus:

DisplayPort: DisplayPort tukee myös korkealaatuista äänenkuljetusta samassa kaapelissa kuin kuva.

HDMI: HDMI kuljettaa sekä kuvan että äänen samassa kaapelissa.

Yhteensopivuus:

DisplayPort: DisplayPort on yleinen näytönohjaimissa ja monissa nykyaikaisissa näytöissä, mutta se voi olla vähemmän yleinen televisioissa ja kotiviihdelaitteissa.

HDMI: HDMI on erittäin yleinen ja sitä käytetään laajalti televisioissa, projektorissa ja kotiviihdelaitteissa.

Hinta ja saatavuus:

DisplayPort: DisplayPort-kaapelit ja -liittimet voivat olla hieman kalliimpia kuin HDMI-vastaavat, mutta hintaero ei ole yleensä merkittävä.

HDMI: HDMI-kaapelit ja -liittimet ovat yleensä helposti saatavilla ja edullisia.

DisplayPort tarjoaa usein paremman suorituskyvyn ja monipuolisuuden korkeampien resoluutioiden ja kuvataajuuksien suhteen, kun taas HDMI on yleisempi ja kätevämpi vaihtoehto kotiviihdelaitteiden ja televisioiden kanssa. Valinta riippuu siis käyttötarkoituksesta ja tarpeista.

 
Suomeksiin English